måndag 14 maj 2007

Semester

Att planera semestern är ett av livets nöjen. Vart ska vi åka, vilken väg ska vit ta, vad vill vi se på vägen, göra packlistor. Att sedan packa är betydligt
tråkigare. Semestern är något man ser fram mot och sedan lever på under resten av året. Man minns tillsammans och skrattar. Ju hemskare upplevelse då desto roligare när man minnas. Äcklig mat man tvingat i barnen tills dess man smakat själv, svettiga rum utan luftkonditionering, polka spelande Ester när man vill sova, nakna karlar inne på damtoan i vandrarhemmet, felkörningar i smala gränder, åka på flaket av en bärgningsbil.

Dessa resor har blivit en viktig del av vår familjs utveckling och hur vi formats. Jag minns småbarnsåren då vi inte hade semestrar, vi levde på så små marginaler att det var inte ens något man funderade över och kanske ska det vara så under en tid i ens liv. Att plötsligt ha råd men att man då inte ses lika mycket hemma under "vardagslivet" blir en annan fas av livet. Barnen vill fortfarande åka med men så småningom kommer vi ha en fas då vi åker på semester på olika håll. Sen kommer säkert en period då vi ses med barn och barnbarn på semestrar, det hoppas jag i alla fall.

Semester får mig att drömma och därför passar bilden så bra från Millau bron som är världens högsta bro (för trafik) finns i Central Massivet i Frankrike, man åker över molnen. Det kallar jag semester!!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är semestern ett viktigt inslag i våra liv. Men den får inte bli till själva livet - alltför många människor tycks bara leva för helgen, semestern eller vad det nu kan vara - istället för att skapa en vardag som i sig är värd att leva för och i.

Även vi är i planerartagen - guuud så mycket att tänka på... Lycka till!

Ella sa...

ja att planera och drömma är halva nöjet. Helt klart. Och sedan lever man ett tag på minnena. Ett långt tag.

Filifjonkan sa...

Sagan om livet: Visst är det viktigt med balansen mellan vardagen och semestern. Eftersom vi inte hade semestrar under småbarnsåren har de blivit en härlig lyx. Men vardagen är viktig ibland får man påminna sig mitt under brådskan att säga några uppmuntrande ord. Idag fick kom äldsta barnet och pussade mig på kinden och sa. - Jag pussar dig för lite mamma! Det kallar jag vardagslyx!!

Ella: Vi har ibland försökt få barnen att ta reda på särskild information om någon särskild stad vi passerar. Att drömma och planera ÄR halva nöjet, det är det som är nackdelen med "sista minuten resor" man får inte suga på karamellen så länge.

Anonym sa...

Vilken häftig bild på bron!!!
Vi har tänkt att semestra i stugan på Orust och så blir det två nätter på Öland. Det ska bli kul!

Filifjonkan sa...

Junitjej: Öland ska ju vara solsäkert (tillsammans med Gotland och Piteå). De blir säkert mycket trevligt!