söndag 10 augusti 2008

Besöka ett krig!

Det känns ju inte precis roligt att det blivit krig mellan Ryssland och Georgien nu när jag ska dit! Men värst är det för människorna som drabbas. Ryssland hävdar att man skyddar sina medborgare men det är en helt onödig aggression.

Ett av de största slagen i vår historia som satte stopp för Karl XII storvälde var slaget i Poltava. I Ukraina, där Poltava ligger, firar man dess 300 års jubileum nästa år. Det var då man slängde ut Svensken. Karl XII ledde inte den decimerade armén och de två herrarna som skulle leda slaget var lite oense och man gick miste om överraskningsmomentet. Nederlaget blev svidande och Ryssarna har än idag ett uttryck för att vara handfallen som låter "Som en svensk i Poltava".

Ryssland vill gärna ta sig in och fira att man gemensamt satt stopp för Svensken medan Ukraina ser det som ett steg i deras egen självständighetskamp. Med tanke på hur Ryssland agerar mot Georgien får man förstå Ukrainas ovilja att dela firandet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ukraina "firar" möjligen Poltava, men då som ett stort nederlag för de ukrainska självständighetsförsöken under Mazepas ledning. Ur det perspektivet uppfattas alltså Karl XII som en allierad och följaktligen "firar" man inte alls att han blev "utslängd". "Högtidlighåller minnet av Poltava" är nog en bättre formulering.

I Ryssland är saken förstås en annan. En del hetsar upp sig något oerhört över att Ukraina har upphöjt Mazepa, den store ärkeförrädaren i rysk historia, till en slags hjälte.

Filifjonkan sa...

Tack för klargörandet!! Jag var nog lite otydlig där! Men det är helt klart att Ukraina och Ryssland ser her olika på saken.